Akdeniz Haberler

2017 Hız Limitleri

GÜNDEM

2017 Hız Limitleri

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında yapılan protokole göre, HGS/OGS noktalarında araçların otoyola giriş ve çıkış arasındaki süreye bakılacak. Otoyolun kaç kilometre olduğu ve buna göre 120 km hızla otoyolu ne kadar sürede tamamlayabileceği belirlenecek, eğer süre limitin altındaysa aşarı hızdan ceza yazılacak.

 

Aşırı hızın önüne geçmek için şehir içlerinde, özellikle de büyükşehirlerde olan hız koridoru uygulaması şimdi Ulaştırma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığının ortak çalışmasıyla otoyollara da geliyor.

 

Şoförlerin yollarda uyması gereken birtakım kurallar ülkemizde de yer almaktadır. Yolun türüne göre oluşturulan hız limitleri ise yine aynı şekilde uyulması gereken kuralları oluşturmaktadır. Hız limitlerine uyulmadığı taktirde cezalar öne çıkmaktadır. 2017 yılındaki hız limitleri ve cezaları konusunda daha detaylı bilgiyi yazımızın devamında bulabilirsiniz. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolle birlikte, bugünden itibaren araçların otoyollardaki ortalama hızları gişelere giriş çıkış süreleri dikkate alınarak hesaplanacak, hız ihlali yapan sürücülere cezai işlem uygulanacak. Temmuz 2017 itibariyle İstanbul ve Bir çok otoyolda hız limiti uygulamasına geçildi. Öncelikle hız koridoru nedir bunu açıklayalım. Hız koridoru gişeden geçerken okuttuğunuz HGS veya OGS süresi ile bir sonraki gişeden okunan HGS veya OGS arasındaki süre. Bu süre standart hız limitlerine göre belirlendi. Yerleşim yeri içinde, yerleşim yeri dışında (iki yönlü karayollarında - bölünmüş karayollarında) ve otoyollarda otomobil, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon, motosiklet, motorlu bisiklet, tehlikeli madde taşıyan araçlar, lastik tekerlekli traktörler, arızalı bir aracı çeken araçlar, ve iş makinelerinin karayollarındaki hız limitleri şöyle: Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz aylarda bir protokol imzalandı.

 

1 Temmuz'dan itibaren yürürlükte olacak protokole göre araçların, giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasındaki süre ve mesafeden ortalama hızı belirlenecek ve yasadaki hız limitine göre değerlendirilecek. Ülkemizde Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) karayollarındaki hız sınırları tespit işlemini tesis etmekle yetkilendirilmiştir. KGM tarafından yayınlanan mevzuatlar ile şehir içinde, şehirlerarası oto yollarda ve diğer oto yollarda hız sınırları belirlenmektedir. Bu hız sınırları yolların yapımı sırasında dikkate alınmakta, yolda oluşan yıpranmalar, yolların fiziki durumu o bölgenin iklim koşulları, arazinin engebe durumu hız sınırı tespitinde dikkate alınmaktadır. İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan araçların/taşıtların karayollarındaki hız limitleri belli oldu. Buna göre, hangi aracın yada taşıtın hız limiti nerelerde kaç km hız olduğunun listesi aşağıdaki tabloda açıkça belirtilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü ile Karayolları Genel Müdürlüğü arasında geçtiğimiz aylarda bir protokol imzalandı.

 

1 Temmuz'dan itibaren yürürlükte olacak protokole göre araçların, giriş yaptığı HGS/OGS noktası ile çıkış yaptığı HGS/OGS noktası arasındaki süre ve mesafeden ortalama hızı belirlenecek ve yasadaki hız limitine göre değerlendiriliyor. 2017 yılında belirlenen hız sınırını yüzde 10’dan yüzde 30’a kadar aşmanın trafik cezası 210 TL, fakat yazılan radar cezası 15 gün içinde ödenirse, yüzde 25'lik erken ödeme indirimiyle birlikte 157.5 TL’ye düşüyor. Belirlenen hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşmanın trafik cezası ise 427 TL, yine aynı şekilde hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşma cezası erken ödeme indirimiyle ödenirse 320.25 TL’ye düşüyor

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.