Silifke Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Köklü adından çokça söz ettirecek bir projenin tanıtımı için Silifke Adliye binasında bir basın toplantısı düzenledi. Silifke Açık ve Kapalı Ceza infaz kurumu ile ortaklaşa yürütülen projenin mahkumların yararına olduğunu ve bunun için gerçekleştirildiğini söyledi.
Açık ceza infaz kurumunda bulunan mahkumların rehabilitesi için sık sık çalışmalar düzenlendiğini ve buna bir yenisini daha eklediklerini ifade eden Başsavcı Köklü, mahkumların topluma kazandırılması için çeltik tarlalası projesinin başlattıklarını ve meyvesini almaya başladıklarını belirten Başsavcı Köklü, bu tarlalarda mahkumların iş sahibi olduklarını söyledi.
Çeltik tarlalarının hasat zamanında açık ceza infaz kurumunda bulunan 150 mahkumdan bazılarının bu tarlalarda çalıştığını kaydeden
Başsavcı Köklü, "Mahkumları topluma yararlı, nitelikli iş gücüne sahip bireyler olarak dışarı göndermek istiyoruz. Bu kapsamda da cezaevlerindeki hükümlülerin üretmiş oldukları bu tarz ürünler çok önem arz ediyor. Bizim burada amacımız Silifke Açık ceza infaz kurumunu “tarım açık ceza infaz kurumu” haline getirmek.
Bu kapsamda Türkiye’de ki tüm tevkif evlerinin satış mağazalarında bizim bir ürün gamımızı bu çeltik oldu, pirinç oldu. Böylelikle hem Silifke’nin ismini ön plana çıkarmak istiyoruz hem de tüm Türkiye genelinde bu ürünümüzün satılarak bir anlamda buranın tanıtımına da katkı sağlayacağını düşünüyoruz”
TARIM AÇIK CEZA EVİ OLMAYI ÇOK ÖNEMSİYORUZ
Daha önce aynı çalışmanın bakla üzerinde yapıldığını söyleyen Başsavcı Köklü, bakladan yüksek oranda para kazanıldığını, toplamda 82 bin liralık satış yapıldığını ve maliyetinin 15 bin lira civarında olduğunu ifade etti.
28 ton çeltik toplandığını ve işlendikten sonra 14 ton pirinç elde edildiğini sözlerine ekleyen Başsavcı ;Köklü, "Bu daha başlangıç yeni gamlarımız çıkacak, özellikle muzu çok önemsiyorum. Muz serasını başlangıçta 6 dönüm ile başlanacağız ve para kazandıkça daha da artacağız. Bu projenin de AR-GE çalışmasında sona gelindi" dedi.
Başsavcı Köklü konuşmasına şu sözlerle devam etti; "Biz tarım açık ceza evi olmayı çok önemsiyoruz. Bugünkü güvenlik toplantısında sayın kaymakamımla bu konuyu irdeledik. Yeniden tarım açık cezaevi ile ilgili olarak ne yapabiliriz, bu anlamda tarımsal faaliyet yapabileceğimiz yerlerle ilgili olarak çalışmalara başlayacağız. Sökün mahallesinde 77 dönüm yerle ilgili kısımda AR-GE çalışmalarımız bitti.
Biz orada üç adet ikişer dönümlük toplam 6 adet muz serası faaliyetine başlayacağız . Diğer yerleri de nar olabilir, limon ağacı, turunçgiller farklı şeylerde olabilir, narenciye olabilir bu anlamda da bunların onayları çıktı. Yakın bir tarihte artık Silifke tarım memleketi, bizim cezaevimizin de tarım cezaevi olmasını istiyoruz. Bu kapsamda da 45 dönüm yer kendimize ait, bize tahsis edilen kısımda ilk defa kendi ürünümüzü çıkarttık. Bunun paketlemesi yaptırıldı ve tüm Türkiye genelindeki ceza evi satış mağazalarımız da teşhire hazır hale geldi. Bu daha ikl ürünümüz. İnşallah bundan sonra değişik ürünler göreceğiz. Cezaevimiz burada, kaymakamımız Şevket Cinbir bu anlamda bize çok katkı sağlıyor yer konusunda. Çeltik ekiminde 15 dönüm sahamız vardı bunu 45 dönüme çıkardık. Bu tamamen kaymakam beyin ve çeltik ekim sahasındaki diğer üyelerin katkısıyla oluyor. Biz onlara da teşekkür ediyoruz. Bu projenin Silifke’ye çok şey katacağını düşünüyorum, inşallah bizden sonraki arkadaşlarımız da aynı şekilde devam ettirir. Bunlar onaylandıktan sonra gelecek arkadaşta bunu devam ettirecektir. Önemli olan bunun planlanması ve onayıydı çok şükür onu da hallettik, bu anlamda inşallah gelecekte daha güzel ürünler elde edeceğiz.”