Akdeniz Haberler

Silifke’de, balık çiftlikleri hakkında toplantı yapıldı

GÜNDEM

Silifke’de, balık çiftlikleri hakkında toplantı yapıldı

 

 

 HABER: ATİKE CEYLAN

Mersin’in Silifke İlçesinde Silifke Kaymakamlığı tarafından Kılıç Holding tarafından Silifke ve Aydıncık Anamur bölgesine yapılacak olan Balık Çiftlikleri ile ilgili Bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Silifke Halk Eğitimi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, balık çiftlikleri hakkında bilgi verilirken, çevrecilerin çevreye zarar vereceği konusundaki endişeli soruları yanıt buldu.

 

Silifke ilçesi Yeşilovacık ve Taşucu Dana Adası açıklarında kurulacak olan ve Aydıncık ve Anamur ilçesinde kurulması planlanan balık çiftlikleriyle ilgili bilgilendirme toplantısına, Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Tufan Erol Doğan, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Bayram Öztürk, Kılıç Holding Başkan Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Bozan, Kılıç Holding Üretim Koordinasyon Müdürü Hakan Adamcıl, Kılıç Holding Deniz işletmeleri Proje Müdürü Melih Geçgil, Kılıç Holding Silifke Üretim Müdürü Eray Yuva, Sivil toplum kuruluşu temsilcileri, kamu kurum müdürleri, çevreci gurup temsilcilileri, oda başkanları, turizm temsilcileri katıldı.

 

 

HUKUK SİSTEMİ İÇERİSİNDE SÜREÇLER DEVAM EDİYOR

Demokratik bir ortamda geçen toplantı yaklaşık 4 saat sürdü.

‘Bu toplantıyı daha iyi ve doğru şekilde bilgilenmek için düzenledik. Ben bir taraf değilim. Hiç kimse gelip Akdeniz’i işgal edemez. Hukuk sistemi çevresinde süreçler devam ediyor.” Diyerek toplantının açılış konuşmasını yapan Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, “Ülkemizin kaynaklarından, zenginliklerinden yaralanabilmek ve bu yarar sağlarken de çevre etkisini koruyabilmemiz önemlidir. Çok hızlı gelişmekte olan bir ülke olarak çok üretmeye, çok çalışmaya ve değerlerimizi, zenginliklerimizi ve potansiyelimizi harekete geçirmeye ihtiyacımız olduğuna inanmalıyız. Dolayısıyla memleketimizin barındırdığı zenginliğin keşfedilmesi ve bunun üretime dönüştürülmesi gerekiyor. Daha güçlü bir Türkiye’yi inşa etmek, çalışmaktan geçiyor. Vatandaşlarımızın, kamu kurum ve kuruluşlarımız, sivil toplum örgütlerimizin kaygıları, sormak istedikleri şeyler var. Bu toplantıyı daha iyi ve doğru şekilde bilgilenmek için düzenledik. Ben bir taraf değilim. Hiç kimse gelip Akdeniz’i işgal edemez. Hukuk sistemi çevresinde süreçler devam ediyor.” dedi.

 

BALIK ÇİFTLİKLERİ DE

TÜM SİLİFKELİLERİ VE SİLİFKE’Yİ

YÖNETENLERİ İLGİLENDİREN BİR YATIRIMDIR

Kaymakam Cinbir konuşmasının devamında ‘’Silifke’nin turizm, tarım, ticaret de hak ettiği noktaya gelmesi için yapılması gerekenleri ortaya koymak ve projelendirme gibi bir çaba içerisindeyiz. Silifke bir taraftan sanayisi olan diğer taraftan ticareti gelişmiş tarımın en iyi şekilde yapıldığı ve bununla birlikte Doğu Akdeniz turizmin merkezi haline gelmiş bir kent olabilir ve böyle olmalıdır. Bütün kamu kurum ve kuruluşlarımızın yürüttüğü çalışmalar buna yöneliktir. Çok dikkatli ve hassas bir şekilde bu çalışmalar yürütülüyor. Bizde Silifke’yi yöneten yöneticiler olarak bunları takip ediyoruz. Karşılaşılan engellerin aşılması konusunda çaba sarf diyoruz. Silifke’nin turizm, tarım, ticaret de hak ettiği noktaya gelmesi için yapılması gerekenleri ortaya koymak ve projelendirme gibi bir çaba içerisindeyiz. Balık çiftlikleri de tüm Silifkelileri ve Silifke’yi yönetenleri ilgilendiren bir yatırımdır ve bir çalışmadır. Burada bu çiftlikler kurulurken tabi kimse gelip bizim denizimizi işgal etmedi. Burada bütün ilgili bakanlıklarımız bu çalışmaları yürütürken çevreye kıyıya denize zarar vermeyecek tedbirlerin alınması ve bu üretiminde gerçekleştirilmesi gayretinde olduğu ortadadır. Evet kamuoyunda endişeler vardı kaygılar vardı bu kaygıların giderilmesi ve gerçekten bertaraf edilebilmesi, revize edilebilecek bir yönü varsa bu çalışmaların revize edilmesi kamuoyunun genel beklentisidir. Hem de Silifke’yi bu anlamda hayal eden Silifke’yi yönetenlerin genel beklentisidir diyorum. Bu panelimizin bu çerçevede elde edeceğimiz bilgiler doğrultusunda hayırlara güzelliklere vesile olmasını diliyorum.” Dedi.

 

BALIK TÜKETİMİNDE DÜNYADA SONUNCUYUZ

 

Kaymakam Cinbir’in konuşmasının ardından, katılımcıları bilgilendirmek adına Adnan Menderes Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Prof. Dr. Deniz Çoban, slaytlar eşliğinde Türkiye’de ve Dünya’da Balık Tüketiminin önemin, Balığın yararları, Çiftlik Balıklarını Rahatlıkla Tüketelim mi ?, Kişi başına düşen su ürünleri tüketimi başlıklı konular üzerinde sunum yaparken, balık tüketimiyle ilgili Dünya’da en az balık tüketen ülkü olarak kayıtlarda yerimizi aldığımız anlattı.

 

Ardından balık çiftlikleriyle ilgili Kılıç Holding Başkan Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Bozan ise daha önce kurulmuş olan balık çiftlikleri ile ilgili bilgilendirme konuşmasında şunları kaydetti: “Biz Muğla’da Bodrum’da yaklaşık 70 kilometre karelik bir alan bu alanda üretim bölgemiz var toplan alanımızın yüzölçümü 139 bin dönüm yer. Tabi 30 yıldır üretim yaptığımız bu bölgede koylarda mesela Türkbükü koyunda 4 metreye 4 metre ahşap kafeslerle ilkel yöntemlerle üretim yapılması, şuan bu geldiğimiz yer dünyaya teknolojik boyutta transfer yapabilecek boyuttadır.

 2006 yılında çevre bakanlığı tarafından denizlerde balık çiftliklerinin kurulabileceği alanları belirleyen bir yönetmelik çıkardı. Bu yönetmelikle balık çiftliklerinin sürdürülebilir olması bakımından bir takım mevzuatlar yasal değişiklikler yapıldı. Bu kapsamda balık çiftlikleri her yıl Mayıs ve Ağustos ayında su yüzeyinden orta sudan numune aldırmak zorunda bu analizler rapor haline getirilip çevre ve şehircilik bakanlığına sunulmaktadır. Burada neye bakılıyor. Azot fosfat ve nitrat bileşenlerinin kirlettiği hususunda bunlardan elde edilen analiz değerleri Trıx dediğimiz bir formülle bakanlara veriliyor. Bu formül trıx de 4’ün altında ise su kalitesi çok iyi, 4 ve 5 arasında ise iyi, 6 nın üzerinde ise kirli bir su var burada faaliyette bulunmayın. Bu çalışmalar Bodrum’da yapılıyor. Bu zamana kadar Bodrum’da ki çiftliklerde yapılmış olan analizlerde hiçbir zaman 4 rakamının üzerinde trıx değeri oluşmadı yani 30 yıldır yapılan balık üretimi yapılan bir yerde hala su kalitesi çok iyi. Tabi turizme ve deniz taşımacılığının dahil olmasına rağmen 4 değerinin üzerine çıkmış değil. Tabi burada ana soru neden Mersin? Su ürünleri kanunları balık çiftliği kurmak istediğiniz zaman koordinatları ve yasası gereği gıda tarım ve hayvancılık bakanlığına müracaat etmeniz gerekiyor. Siz müracaatınızı yapıyorsunuz bakanlık müracaatınızı alıp çevre sağlığı açısından bir sıkıntı var mı diye il çevre sağlık müdürlüğüne ve deniz ulaştırması genel müdürlüğüne gönderiyor. Görüşler alınınca size ön izin veriliyor. Bir yıl içerisinde projenizi ve Çed’inizi tamamlayın projenizi bana getirin size alan tahsis edeyim diyor. Sonra her hangi bir kamu kurum ya da kuruluşu olumsuz bir karar veriyor orada takılıp kalıyorsunuz. Gerek zaman gerekse para boşuna harcanmış oluyor. Dolayısıyla bu planlama belli şamaya getirildikten sonra tıkanmasın diye bir komisyon oluşturulmuş. Bu komisyon da özel çevre kurumundan tutun orman idaresine kadar bütün tabiat kaynaklarını koruma kurulundan tutun 12 civarında kamu kurumu var. bu kurumlar Aydın, İzmir, Mersin olmak üzere illerde incelemeler yapmışlar. Bizlerde burada belirlenen yerlerde balık çiftlikleri kurmak için müracaat yaptık” dedi.

Bozan konuşmasının sonunda Silifke bölgesine sağlayacakları istihdamdan da bahsederek, “"Bizim firmalarımız entegre firmalar. Yumurtadan sofraya kadar hepsini kendisi üretiyor. Biz Mersin'de sadece balık çiftliği kurmayacağız. Silifke Organize Sanayi içinde arazi aldık. Burada paketleme tesisleri, ambalaj fabrikası kurulacak, buz ve yem fabrikaları kurulacak. Muhtemelen yavru balık üretim tesisleri de kurulacak. Biz Mersin'de ilk etapta iki yıl içerisinde 600 personele, 5 yıl içerisinde bin 500 personele çıkmayı planlıyoruz. Çiftliğimizde üç çeşit balık üreteceğiz. Levrek, çupra ve kaya çuprası olmak üzere. Biz Türkiye değil Avrupa standartları ölçüsünde bir tesis kuruyoruz. Yani burada kurulacak olan çiftliğin hiçbir şekilde ne doğaya ne denize zararı olacaktır. Şuana kadar bu duruma karşı çıkan çevrecilerden de belgelerle kanıtlanmış bir verisi bulunmamaktadır. Sadece aslı olmayan sözlerle halkı yanlış bilgilendirmektedirler. Bu konuya açıklık getirmek ve sizlerin merak ettikleri soruları yanıtlamak için buruda bulunmaktayız. Siz sorun biz size gerek teknik gerekse şahsi sorularını yanıtlayalım ki bilgi kirliği ortadan kalksın” dedi.

 Konuşmaların ardından çevreci temsilcileri merak ettikleri soruları sordu. Doktor Ali Su kendisinin eski gemi subayı olduğunu belirterek, denizde balık çiftliklerinin çevreye verdiği zararları bildiğini ve vatandaşı doğruların anlatılmadığını iddia ederek, bir takım sorular sordu.

Seslerin yükseldiği toplantı da sesin yüksek olduğunu ve sorulan bütün soruların yanıt bulması için bu toplantının düzenlendiğini belirten Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, toplantı sakin bir ortamda geçerse herkesin sorduğu sorusu ve aldığı cevabı daha net anlayabileceğini söyledi.

Toplantı çevrecilerin, turizmcilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerin merak ettiği soruları yanıtlayarak son buldu. 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.