Deneme amaçlı dikilen Kinoa ilgi görüyor
Bölgede bir ilki denedi ve başardı
HABER: ATİKE CEYLAN
Mersin’in Silifke İlçesi'nin üreticiye alternatif olarak deneme amaçlı Kineo bitkisini yetiştiren Ziraat Mühendisi Emine Emine Çetrez, ilk hasadını yaptı.
Bölgenin toprağındaki verimi bildiğini ve sürekli aynı ürünlerin yetiştirildiğini belirten Ziraat Mühendisi Emine Çetrez, internetten araştırdığı kineo bitkisinin insanlık için çok önemli olduğunu fark etmesinin ardından 3 ay önce dikimini Silifke’nin Kırobası yaylasındaki 30 dönümlük arazisine yaptı.
Olgunlaşan Bitkiyi Silifke Ziraat Odası ile birlikte hasat yapan Çetrez, "Silifke'de her yıl aynı ürünler yetişiyor. Halkımız alternatif bir ürün arayışına girmiyor. Silifke iklim koşullarında ne yapabilirim, İnsanlara yeni bir ürünü nasıl tanıtabilirim diye arayış içerisine girdim. Daha sonra internette Kinoa bitkisine rastladım. NASA’nın 2013 yılını kineo yılı ilan etmesi ilgili çekti. Astronot yiyeceği olarak biliniyor. Bun şuan 30 dönümlük arazimde kineo diktim.Bunu deneme amaçlı diktik, gelecek yıl daha çık dikimini gerçekleştireceğim.
ÇÖLYAK HASTALARI İÇİN ARANILAN BİTKİ
Çölyak hastaları Gluten üreten buğday türevlerini tüketemiyorlar.Bu nedenle bu bitki çölyak hastaları için vazgeçilmez bir yiyecek. Kineonın yağ yakıcı özelliği var ve omega 3 içeriyor. Kinoa tohumu magnezyum, demir, çinko, kalsiyum ve fosfor açısından da oldukça zengin oılduğunu biliyoruz.
Lezzetli ve hafif bir besin, bulgur ve pilavın kullanıldığı yemeklerin tamamında kullanılabilir. Ayrıca kinoa garnitür olarak yemeklere eklenebilir, çorbalarda kullanılabilir ve pilavı yapılabilir. Un haline getirilerek kek, pasta ve kurabiye hamurlarına konulabilir. Tüketim alanı sınırsız diyebileceğimiz kinoa salatada da tüketilebilinir” dedi.
Silifke’nin Kırobası Mahallesi'nde deneme amaçlı ekilen kinoa hasadına Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun ile üreticimler katıldı.
Burada değerlendirme yapan Başkan Doygun, bu yıl ilk defa deneme amaçlı hem sahilde hem de ilçenin yüksek kesimlerinde ekim gerçekleştirdiklerini, dönümünden 200 kilo ürün elde ettiklerini söyledi.
Kendine has bir aroması olan kinoa’nın, baskın bir tadı ve kokusu olmadığını belirten Doygun, gelecek yıllarda Silifke’nin adının kinoa bitkisi ile de tanınacağını düşündüğünü söyledi.
Kinoaler dallarından makaslarla kesilerek toplanıp çuvallara konuluyor. Ardından güneşe serilip bir süre kurutulduktan sonra kinoa bitkisi sapından ayrıştıracak.