Mersin'in Silifke İlçesi'nde, yılın ilk kivi hasadı yapıldı. Domatese alternatif olarak dikimini yapılan kivide bu yıl 200 dönüm arazide hasat yapılacak.
HABER: ATİKE CEYLAN
Fiyatıyla üreticisini güldüren kivinin kilosu 4 lira olarak belirlendi. Hasadı yapılan kivi başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Ermenistan'a ihraç ediliyor. Ayrıca iç pazarda da raf ömrünün uzun olması nedeniyle tercih ediliyor.
Kilosu 4 liradan alıcı bulan kivinin hasadını yapmaktan mutluluk duyduklarını belirten üretici Çocuk, Silifke Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun’un ve ekibinin ilk hasatta kendilerinin yanında olmasından ayrıca mutluluk duyduğunu söyledi.
Silifke ilçesinde zamanla dikimi artan kivinin şuanda 200 dönüme ulaştığını belirten Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Kızılgeçit Mahallesi'nde 1 dönümle başlanan kivi ekimi şu anda 200 dönüme ulaştı. Sömek, Ovacık, İmamlı ve Yeğenli Mahallelerinde alternatif ürün olarak yetiştirilmeye başlanan kivi, Canbazlı Mahallesi'nde turfanda olarak hasat edildi.
Silifke'de ürün çeşidi çok fazla. 2003 yılında Aytekin Günay'ın Kızılgeçit Mahallesi'nde kivi deneme üretimi yapmasıyla başlayan süreç sonunda bu gün 200 dönüm kivi üretim alanına ulaştık. Bölgemizde turfanda her üründe olduğu gibi kivide de yüksek kalite yakalanmıştır. Çiftçimiz memnun. Üreticimiz dönümden 4-5 ton ürün alıyor. 10 dönümlük bir bahçeden 150 bin TL para kazanılabiliyor. Genç çiftçilerimize tasfiyemiz kivi üretimine geçsinler. 1 dönüm araziye 80 kivi fidanı dikilebiliyor ve 3 yıl sonra ise ürün alınabiliyor. Türkiye'de yılın ilk kivi hasadını Silifke'den yaptık. Şu an tarlada toptan kilosu 4 TL'den alıcı buluyor. Özellikle birçok ülkeye de ihraç edilmesinden dolayı üretici fiyattan memnun. Böllgede yetişen kivi, başta Rusya olmak üzere Azerbaycan, Türkmenistan, Özbekistan ve Ermenistan'a ihraç ediliyor” dedi.
20 dönüm bahçede üretim yapan İsmail Çocuk ve Meryem Çocuk çifti, kivinin ilk dikim aşamasının masraflı olduğunu, dikim sonrasında doğal yetiştiğini belirterek, "Türkiye genelinde ilk hasadı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bölgemizi kivi çok sevdi.
Üretim yapmaya başlamadan önce çevremizdekiler çok fazla olumsuz eleştirilerde bulundular . Biz bu işi yapmaya başladıktan sonra üretimden çok olumlu sonuçlar aldık. Meyveler güzel yetişti bunun yanı sıra alıcısı çok fazla. Alıcısı gelip ayağıma geliyor ve kendileri toplayıp nakliyesini de kendileri yapıyor. Kivinin pazar değeri yüksek bir meyve” dedi.