Akdeniz Haberler

HİPOTİROİDİ VE BESLENME

SAĞLIK

HİPOTİROİDİ VE BESLENME

 Günümüzde yaygın olarak gözlenen tiroit rahatsızlıklarında beslenme tedavisi büyük önem taşımakta. Öncelikle tiroit bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonlarının, metabolizmayı düzenlediğini ve bazal metabolizma hızının denetiminde, fiziksel ve mental gelişimde, sinir ve kas fonksiyonlarında ve dolaşımda önemli rol oynadığını görmekteyiz. Bu hormon hipofizden salgılanır ve tiroit bezini çalışmaya, üretmeye ve büyümeye teşvik eder. Tiroit bezinin yeterli hormon üretememesine ve buna bağlı TSH’ın yükselmesine hipotiroidi veya hipotiroidizm denir.

Hipotiroidinin en belirgin bulguları nelerdir?

Halsizlik, yorgunluk, kabızlık, eklem ağrıları, adale krampları ve deride kuruluk, saçlarda dökülme, yüz ve özellikle göz kapaklarında şişme, hareketlerde yavaşlama sayılabilir. Yiyeceklere dikkat etmesine ve spor yapmalarına rağmen hem vücut ağırlığı hem de kolesterol düzeylerinde artma görülebilir.

 Gelin hipotiroidide beslenme önerilerine göz atalım:

 1- En fazla görülen problem ödemdir. Bu nedenle su tüketiminizi ihmal etmeyin ve günde 2-2,5 litre su içmeye çalışın.

2-Hem kas artışı hem metabolizmanın hızlanması hem de tiroid bezinin salgısını dengeleme yeteneğinden dolayı düzenli egzersiz yapın. Haftada 4-5 kez 30-45 dakika spor yapılmalı. Çünkü stres hormonu kortizon, tiroit işlevini olumsuz etkiler, egzersiz stres atma konusunda çok büyük yardımcıdır.

3- İyot eksikliği hipotiroidizme neden olmaktadır, bu nedenle iyotlu tuz kullanımı önemlidir. Ayrıca iyotlu tuz yemeklere sonradan eklenmelidir.

4- Eğer kişi guatr ojen besin öğelerini fazla alıyorsa iyot emilimi engellenmektedir. Özellikle lahana, brokoli, Brüksel lahanası, turp, karnabahar, şalgam, soya fasulyesi, hardal, yer fıstığını çok fazla çiğ tüketmemekte fayda var. Pişirerek tüketmeniz guatr ojen madde miktarını azaltacağından daha sağlıklı olacaktır.

5- Hipotiroidi ile birlikte görülen kolesterol düzeyinin yüksek olmasına bağlı olarak kolesterolden fakir, posa içeriği yüksek besinler tercih edilmelidir. 

6- Yapılan çalışmalarda hipotiroidi olan bireylerin birçoğunda kansızlık saptanmıştır. Bu nedenle günlük beslenmede demir alımına özen gösterilmeli, kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, pekmez, yeşil yapraklı sebzeler gibi demir içeren besinler günlük beslenmede mutlaka yer almalıdır.

7- Hipotiroidide omega3’ün tiroit fonksiyonlarını düzenleyici özelliği vardır, 2 kez balık tüketmede fayda var. Balık yenilmiyorsa omega3 almada fayda var.

8- Selenyumdan yetersiz beslenildiğinden tiroit fonksiyonları düzensizleşir. Selenyum antioksidan bir kimyasaldır. Tiroit bezini ve vücudumuzu koruyan selenyumu ceviz, et, sakatatlar, balık ve kabuklu deniz ürünleri, kepekli unlar, süt ürünleri, sebze ve meyveler ve yumurta gibi besinlerde bol miktarda bulunur.

 Her şeyden önemlisi kan bulgularınıza, yaşam tarzınıza, kullandığınız ilaçlara uygun ve yeterli ve dengeli beslenme programı uygulamalısınız.

Sağlıklı günler…

Diyetisyen Sedef Özdemir

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.