Hatay’ın Altınözü ilçesinde zeytinyağı geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Atlar tarafından döndürülen 1 ton ağırlığındaki değirmen taşları, zeytinleri ezerek yağını çıkarıyor
Hatay'ın Altınözü ilçesi Tokaçlı Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, 'su zeyti' veya 'su yağı' adını verdikleri zeytinyağını elde edebilmek için teknolojiye inat geleneksel yöntemler kullanıyor. Erken saatlerde bahçelerine giden mahalle sakinleri, topladıkları zeytinleri önce yaklaşık bir ton ağırlığa sahip olan ve 'patoz' adı verilen taşın altına seriyorlar. Atlar tarafından döndürülen taşla ezilen zeytinler bidonlara konularak bir süre bekletiliyor.
VAZGEÇEMİYORLAR
Daha sonra elle sıkılan zeytinlerden çıkan yağ, önce taş çukurlarda beklemeye alınıyor sonra da kaynar suya bırakılıyor. Bir süre sonra su yüzeyine çıkan yağlar toplanarak şişeleniyor, böylece farklı lezzet ve aromaya sahip zeytinyağı elde ediliyor. Mahalle muhtarı İbrahim Çilingir, yöre halkının yıllardır geleneksel yöntemlerle zeytinyağı ürettiğini söyledi. Teknolojinin ilerlediğini söyleyen Çilingir, "Tokaçlı halkı olarak su yağından bir türlü vazgeçemedik" dedi.
TÜRKİYE'YE TANITILACAK
Yağın lezzetinin, zahmetinin önüne geçtiğini vurgulayan muhtar Çilingir, kullandıkları değirmenden mahallede iki tane bulunduğunu, insanların sırayla hem kendi evlerinin ihtiyacı olan yağı çıkardıklarını hem de birbirlerine yardım ettiklerini söyledi. Mahallede yıllık ortalama 4-5 ton su zeyti üretildiğine dikkati çeken Çilingir, "Gelecekte mahallemize bir kooperatif kurma niyetindeyim. Zeytinyağımızı tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyoruz" diye konuştu.
KAYNAK: https://www.sabah.com.tr/guney/2017/11/23/asirlik-yontemlerle-zeytinyagi-uretiliyor