Akdeniz Haberler

Mersin’in Bir Ucundan Bir Ucuna Kurtarma Mücadelesi

YAŞAM

Mersin’in Bir Ucundan Bir Ucuna Kurtarma Mücadelesi


 Anamur’da sahibi tarafından yıllarca yüke koşulan ancak boynunda ve gözünde oluşan sakatlıktan dolayı işe yaramaz hale geldiği için ölüme terkedilen eşeğe, Mersin Büyükşehir Belediyesi sahip çıktı. Aç ve bitkin bir şekilde soğuktan donmak üzereyken bulunan ve ‘Menekşe’ adı verilen eşek, Tarsus Hayvanat Bahçesi’ne getirilerek tedavi altına alındı.
Donmak üzereyken bulundu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından bugüne kadar müdahale edilerek ölmekten kurtarılan hayvanlara bir yenisi daha eklendi. Mersin’in Anamur ilçesinde bir vatandaşın gebe bir eşeğin ölmek üzere olduğu yolundaki ihbarı üzerine harekete geçen ekipler, ilgili birimlerle sağlanan koordinasyon sonrası özel nakil aracı ile yola çıktı. Yaklaşık 1 saat süren arama çalışmasının ardından aç ve soğuktan donmak üzereyken bulunan eşek, battaniyelere sarılarak Mersin’e nakledildi.

 

Burada Tarsus Hayvanat Bahçesi’nde ilk muayenesi yapılan eşekte gebeliğe rastlanmazken, yıllarca yük arabası taşımaktan kaynaklı boyunda ödem ve sapma ile sol gözünde görme kaybı tespit edildi.

 

Yapılan tetkikler neticesinde artık yük taşıyamaz hale geldiği için sahibi tarafından ölüme terkedildiği anlaşılan eşeğe, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı veteriner hekimleri tarafından ‘Menekşe’ ismi verildi.

 

Hayvanat Bahçesi’nin Menekşe’si olacak

 

Menekşe’yi harap ve bitap şekilde bulduklarını anlatan Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Sahipsiz Hayvanlar Şube Müdürü Mehmet Cücük, “Anamur’da hayvanseverlerin ihbarı üzerine harekete geçtik.

 

Hayvanat Bahçesi ile birlikte hareket ederek Menekşe’yi taşıyacak bir araçla yola çıktık. Yapılan arama çalışmasının ardından Menekşe’yi bulduk. Gebe olduğu düşüncesiyle son derece hassas şekilde Menekşe’yi Tarsus Hayvanat Bahçesi’ne getirdik. İlk muayenesini yaptık. Ayaklarında problem var, sahibi tarafından çok hor şekilde kullanılmaktan kaynaklı boyun bölgesinde ödem ve irin oluşmuş. Boynunu hareket ettirmekte zorlanan Menekşe’nin solunumunda da sıkıntı var. Ayrıca sol gözü, katarakt nedeniyle görmüyor. Menekşe’nin sahibi, hayvanı uzun süre yük hayvanı olarak kullanmış. Yaşı da ilerleyip güçten düşünce sokağa atmış.

 

Kendisi bu hayvanı sokağa atıp ölüme terkedeceğine bize bildirse bu sefilliği çekmezdi. Bulduğumuzda uzun süre aç ve susuz kalmıştı. Soğuktan üşümüş, bitap şekilde bulduk. Araca bindirirken bile hayvanın yürümeye dermanı yoktu. Ama artık bizim korumamız altında oldukça iyi bir şekilde tedavisi yapılacak. Görünüş itibariyle çok hırpalanmış. Ama artık sahibi de olmadığına göre bu eşeğimiz Hayvanat Bahçemizin Menekşe’si olacak” diye konuştu.

 

Tarsus Hayvanat Bahçesi Müdürü Mesut Özdemir ise Menekşe’nin bundan sonra kendi ırkı ile güzel bir yaşam süreceğini belirterek, “Menekşe ve benzeri vakalarla çok karşılaşıyoruz. Özellikle duyarlı vatandaşlarımızdan alınan ihbarlar neticesinde bu hayvanları alıp hayvanat bahçemize getiriyoruz. Menekşe de o hayvanlardan biri.

 

Menekşe’nin gerekli muayenesi yapıldı, önümüzdeki süreçte tedavisine başlayacağız ve bundan sonra da Menekşe doğal ortamda arkadaşları ile birlikte çok rahat bir hayat sürecek. Hayvanat Bahçesi olarak genelde prensip olarak her hayvan ırkına doğal yaşam koşulu sağlamaya çalışıyoruz. Bu anlamda sayılı hayvanat bahçelerinden biri olarak Menekşe’nin de bundan sonra güzel bir hayat sürebilmesini sağlayacağız. Bizim tek dileğimiz bu hayvanları kullanıp, artık işe yaramaz hale gelince sokağa salmak yerine bize ulaşmaları. Böyle olursa bu hayvanlar sefillik çekmeden ve ölüme terkedilmeden bizim korumamız altına alınmış olur. Son olayda da bu ihbar bize zamanında ulaşmasaydı Menekşe belki de ölmüş olabilirdi.

 

Herkesin hayvan dostlarımızın da birer can taşıdığını aklından çıkarmamasını diliyor, duyarlı vatandaşlarımızdan da bu gibi durumlarda bizimle irtibata geçmelerini istiyoruz” dedi.

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.