Silifke ilçesinde nar ekşisi sezonu başladı. Silifke’ye bağlı mahallelerde, bahçelerinde nar üretimi yapan çiftçiler, tüccarlara satılan ürünlerinden geriye kalan ve tatları ekşi olan narları ekşi yapımında kullanıyor.
İlçede ekim alanları her yıl artan narın, taze meyve olarak tüketiminden arta kalanlar, günümüzde çorba ve salata olmak üzere yemeklere ayrı bir lezzet katan nar ekşisi yapımında kullanılıyor.
Özellikle Keben, Sabak, Kargıcak ve Evkafçiftliğinde nar ekşisi yapımına başlayan köylü kadınlar, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, artan kısmını ise satarak aile bütçelerine katkı sağlıyorlar.
Nar ekşisinin nasıl yapıldığını anlatan Üreticiler, “Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte önce bahçelerden toplanıyor, ardından kabukları, zarları ve taneleri birbirinden ayrılarak eziliyor. Sıkılan nar suyu büyük bir kaba konarak kaynatılır. Kaynatılma sırasında, üzerinde oluşan köpük bir süzek yardımıyla alınarak dışarıya atılır. Narın suyu iyice kaynadıktan sonra rengi koyu siyah olup, yeterli kıvama gelince ateşten indirilir ve soğutma işlemi şişelenme yapıldıktan sonra işlem tamamlanır” diye konuştu.
Üreticiler, nar ekşisinin litresi 20-25 15 TL arasında satışa sunulduğunu belirterek, nar ekşisine nişasta, limon tuzu ve glikoz katarak onun doğallığını bozan art niyetli kişilere karşı da vatandaşları uyardı.