Akdeniz Haberler

MERÇED‘’Mersin ve Yöresinde Kirli Yatırım İstemiyoruz’’

YEREL

MERÇED‘’Mersin ve Yöresinde Kirli Yatırım İstemiyoruz’’

 

 Mersin Çevre Ve Doğa Derneği (MERÇED) Silifke Temsilciliği tarafından, Göksu Otel’de smz konusu balık çiftlikleri ile ilgili bir panel düzenlendi.

 

Mersin'de kurulması planlanan balık çiftlikleri ile ilgili düzenlenen panelin moderatörlüğünü MERÇED Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan yaptı.

Katılımcıları bilgilendirmek üzere çevresel etki ve halk sağlığı ile ilgili sunumu da Çevre Bilimci Doç.Dr. Enver Yaser Büyükgöl ile Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Umur Gürsoy gerçekleştirdi.

 

MERÇED Silifke Temsilcisi Avukat Ayşe Doğan, derneğin görevleri ve yaptıkları çalışmalarla ilgili olarak bilgi verdi. Doğan ,’’Çimento fabrikaları ve Termik santralleri ile ilgili kamuoyunu ve yöre halkını bilgilendirmekte, basın açıklaması yapmakta, paneller düzenlemekte ve bunlarla ilgili hukuki süreci takip ederek, gerekli davaları açmaktadır. Ekonomik varlığı ve geleceği; tarıma, denize ve turizme bağlı yöremizde, tüm bunlara olumsuz etkileri olacağı nedeniyle MERÇED olarak yapımına karşı çıktığımız Nükleer Santral, Çimento Fabrikaları ve Termik Santral projelerine şimdilerde tersane ve balık çiftlikleri yapı eklenmiştir. Yöre halkının tersane yapımına destek veren, balık çiftliklerini ise çevresel bir risk olarak görmeyen açıklamalarda bulundukları gözetilerek , kısa zamanda hayatımıza girmesi muhtemel bu iki proje ile ilgili olarak gerçek, doğru ve akılcı bilgilere ve önerilere ihtiyaçtan dolayı bu paneli düzenleme gereği duyduk. Panele konuşmacı olarak davet ederek bugün burada bulunan Çevre Bilimci Doç.Dr. Enver Yaser Büyükgül ve Halk Sağlığı Uzmanı Doktor Umur Gürsoy ‘ a teşekkür ediyorum. ‘’dedi.

 

Mersin Çevre Ve Doğa Derneği Başkanı Sebahat Aslan ise yaptığı konuşmasında ; , sivil toplum örgütlerini ve Silifke halkını mücadele etmeye davet etti.

Akdeniz’in incisi olan Mersin’e son zamanlarda suyunu, havasını ve toprağını kirletecek ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak kirli sanayi teknolojisi kurulum planları yapıldığını söyleyen Aslan, “Mersin’de yapımı planlanan Akkuyu nükleer santrali, çimento fabrikaları, termik santralleri kirli teknolojilerdir. Bu kirli teknolojilerinin yanında son zamanlarda kamuoyunda gündeme gelen ve Mersin’in sahillerine yapımı planlanan balık çiftlikleri de Mersin’de Akdeniz’in ekosistemini ve halkın sağlığını bozacak, turizme de çok zarar verecektir. Balık çiftlikleri Muğla’da denizi çok kirletmiştir. Kirli denizde verimli üretim yapılamadığı için Muğla’dan sökülüp Mersin’e kurulumu yapılmak istenmektedir” dedi.

 

“DENİZ EKOSİSTEMİ VE DOĞAL HAYATI YOK EDİYOR”

 

Balık çiftliklerinde GDO’lu yem ve çeşitli kimyasalların yanı sıra, balıkların verimini arttırıcı ve hastalıklara karşı da antibiyotikler kullanıldığını anımsatan Sabahat Aslan, “Balık çiftliklerinde kullanılan yemler, antibiyotikler ve diğer kimyasallar ile birlikte balıkların dışkıları denizin dibinde birikerek zamanla denizin dibindeki bitki örtüsünü ve denizdeki oksijeni yok etmektedir. Bu durum denizdeki diğer canlıların bölgedeki varlığını tehdit etmektedir. Deniz yatağında biriken su yoğun kirlilik denizin ekosistemini ve doğal hayatını zamanla yok etmektedir.

 

Balık çiftliklerindeki kirlilik ve kullanılan kimyasallar, balıkların dışkıları denizin yüzeyine de yayılmaktadır. Bu da insan sağlığını tehdit etmenin yanında turizmin bitmesine de neden olmaktadır. Ayrıca, balık çiftliklerinin sınırını çizen varil ve şamandıralarla koylar kapatılarak, yatların, teknelerin ve turistlerin denize girmeleri engellenmektedir. Balık çiftliklerinin çalışanlarının kaldığı barakalar, kıyıların görüntüsünü bozmaktadır.

 

“MÜCADELE ETMEYE DAVET EDİYORUZ”

 

Mersin’de Aydıncık ve Silifke sahillerinin sonuna kadar Muğla’dan sökülerek yapımı planlanan balık çiftliklerinin kurulum yerlerinin geneli 1.Derecede doğal sit, Arkeolojik sit ve ilan edilmiş turizm bölgeleridir. 1.derece doğal sit alanları uluslar arası sözleşmelerle koruma altına alınmıştır. Koruma altına alınan alanlara balık çiftlikleri kurmak uluslar arası sözleşmelere ve ülkemizdeki yasa ve yönetmeliklere aykırıdır. Bilinmelidir ki, bilinçli turist, balık çiftliklerine yakın yerlerde denize girmeyi tercih etmez. Muğla’nın turizmini olumsuz yönde etkileyen balık çiftlikleri Mersin’de de turizme çok zarar verecektir. Bizler Mersin’de denizlerimizi kirletecek, ekosistemimizi ve sağlığımızı bozacak balık çiftliklerinin kurulmasını istemiyoruz.

 

Yetkililerden Mersin halkının haklı talebini yerine getirerek balık çiftliklerinin bütün projelerini iptal etmelerini istiyoruz. Balık çiftliklerine karşı hukuki ve demokratik mücadelemiz etkin olarak devam edecektir. Mersin’de kurulması planlanan balık çiftliklerine karşı bütün Demokratik Kitle Örgütlerini, Meslek Odalarını, Sivil Toplum Örgütlerini ve Silifke Halkını mücadele etmeye davet ediyoruz” şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.