Akdeniz Haberler

Silifke'de Kabotaj Bayramı kutlandı

YEREL

Silifke'de Kabotaj Bayramı kutlandı

Mersin’in Silifke İlçesinde 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı dolayısıyla, Silifke Anıt Meydanına çelenk sunumu yapıldı.

Taşucu Liman Başkanı İshak Özdemir tarafından , Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından çelenk sunumu yapıldı.

Başkan Özdemir , Türk Denizcilik tarihi ve öneminden bahsettiği konuşmasında ,’’Bilindiği üzere Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde yabancılara büyük imtiyazlar tanıyan Kapitülasyonlar nedeniyle, deniz ulaştırmasının büyük bir bölümü ile önemli limanların işletilmesi yabancılar tarafından yapılmaktaydı. Bu nedenle ülkemiz vatandaşları kendi denizlerinde ticaret yapamaz duruma gelmişlerdir. Cumhuriyet’in ilanından sonra 1923 tarihinde İzmir’de toplanan 1. İktisat Kongresinde alınan kararlar doğrultusunda hazırlanan, 815 sayılı Kabotaj Kanunu 1 Temmuz 1926 tarihinde ilan edilerek yürürlüğe girmiştir. Bu kanun yürürlüğe girmesi ile Kurtuluş Savaşında karada elde ettiğimiz bağımsızlık, mavi vatanımız olan denizlerimizde de sağlanmış oldu.

Bu kanun ile, Ülkemiz limanlarının işletilmesi ve bu limanlar arasındaki deniz taşımacılığının Türkiye Bayrağını taşıyah gemilerle yapılması ve karasularımız içerisindeki bilcümle deniz işlerinin de vatandaşlarımız tarafından yapılması sağlanmıştır.

 ‘’Denizciliği Türk’ün Milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız.’’ Diyen Ulu Önder Atatürk’ün direktifleri ile her yıl 1 Temmuz günü ‘’Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’’ olarak kutlanılmaktadır. Kabotaj hakkını elde ettiğimiz yıllarda birkaç parça küçük gemiden ibaret olan deniz ticaret filomuz 2019 yılı sonu itibari ile on milyon dwt. A, tersane sayımız 80’e ulaşmıştır. Denizcilik eğitimine degereken önem verilerek 80 adet fakülte, yüksek okul ve meslek liselerinde denizcilik eğitimi verilmesi sağlanmıştır. Bu sayede, 2019 yılı sonu itibari ile ülkemizin gemi adamı sayısı 113.000’in üzerine çıkmıştır. Bir yükün deniz yoluyla taşınması , demiryoluna göre 3 kat, karayoluna göre 7 kat ve havayoluna göre de 21 kat daha ekonomiktir. Bu nedenle dünya ticaretinin %85’i deniz yoluyla yapılmaktadır. Ülkemiz denizcilik sektörününbu pastadan daha büyük paya sahip olmasını sağlamak için denizciliğe gereken önemin verilmesi gerektiği inancı ile daha çok çalışmanın gerekli olduğunun bilincindeyiz.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak, denizciliği ülkemiz insanına sevdirmek ve denizciliğimizi geliştirmek adına birçok çalışma yapılmıştır. Halihazırda bu çalışmalara devam edilmektedir.

Kıyılarımızda ve yat limanlarımızda yabancı bayrakla dolaşan yatların Türk bayrağına geçirilmesi için kampanya başlatılmıştır. Bu kampanya sayesinde 6 bin civarında yatın Türk Bayrağına geçiş işlemi tamamlanmıştır.

E-denizcilik uygulamasında önemli atılımlar yapılarak bürokrasi azaltılmış olup, vatandaşlarımızın daha kısa sürede ve kolay hizmet almaları imkanı sağlanmıştır. Bu başarılara yenilerini eklemek ve gelecek nesillere güzel bir mavi vatan bırakmak için, denizlerimizi kirletmemek, koruyup kollamak ve atalarımızdan aldığımız bu emaneti bizde en güzel şekilde gelecek nesillere devretmek zorundayız.

Temiz denizlerde güvenle gemiler sloganıyla tüm vatandaşlarımızın Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlar, saygılar sunarım.’’ Dedi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.