Silifke Göksu Irmağı üzerinde yapılması planlanan HES (Hidroelektrik Santral) projesi Silifke Halk Eğitimi Merkezi Salonunda halka anlatıldı. Yönetmeliğin 9. maddesi gereğince halkın görüşlerini almak zorunda bulunan heyet projenin yapım aşamalarını ve nereye kurulacağını anlattı.
NETSU firması tarafından gelen heyet projenin avantajları ve dezavantajları hakkında halkı bilgilendirirken orada santral kurulmasını istemeyen çevrecilerin tepkisiyle karşılaştı.
HES projesinin tanıtım ve bilgilendirme toplantısında verilen cevaplardan tatmin olmayan ve sorularının cevapsız kaldığını belirten kitle toplantıya “güneş paneli kurun, rüzgar gülü kurun biz bütün HES’lere karşıyız Göksu’dan elinizi çekin” diye tepki gösterdi.
Projenin olası çevresel etkileri ve alınması gereken önlemler hakkında konuşma yapan heyet görüş ve önerileri göz önüne alacağını ifade ederken “Projenin hayata geçirilmesi Türkiye ekonomisine ve enerji pazarına katkıda bulunacağı gibi yörede enerji imkânları yaratacak gerek inşaat gerekse işletme döneminde istihdama katkı sunacak olup inşaat aşamasında 150, işletme aşamasında ise 20 personelin çalışması planlanmaktadır. Sahanın hazırlanması, inşası ve işletme dönemleri için gereken hizmet ve malzemelerin bire çoğu bu bölgeden sağlanacak böylece bölgesel ekonomiye önemli miktarda katkı sağlayacaktır. 49 yıl işletme ve 2 yıl inşaat dönemleri boyunca kalıcı ve geçici iş imkanı sağlanacaktır. Bölgenin iş kapasitesinin artması yerel ekonomide olumlu etki yaratacaktır projenin inşaat aşamasında 150 personelin çalışması planlanmaktadır.
Silifke 2.1 regülatörlü ve su alma yapısı Göksu Nehrinin sularını düzenleyerek Silifke 2.1 HES’e aktaracak, burada enerjisi alınan sular dere yatağına bırakılacak ve mevcut DSİ regülatörü ile kabartılan sular su alma yapısı ile tekrar alınıp Silifke 2.2 HES’e aktaracak böylelikle enerji üretimi sağlanacaktır.” Şeklinde bilgi aktardı.
Yer yer tansiyonun yükseldiği toplantıda polis geniş güvenlik önlemi aldı.