Büyükşehir’den ‘Kamu Yönetiminde Etik’ Eğitimi

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından 25-31 Mayıs Etik Haftası dolayısıyla ‘Kamu Yönetiminde Etik Davranış ve Değerler Eğitimi ve Etkinliği’ programı düzenlendi.

Büyükşehir’den ‘Kamu Yönetiminde Etik’ Eğitimi

 Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenen etkinliğe, Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Gökbel, Mustafa Kemal Çokakoğlu ve Hasan Gubaroğlu, Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, Mersin Üniversitesi Öğretim Üyeleri, daire başkanları ve Mersin Büyükşehir Belediyesi personelleri katıldı.

Gökbel: “Etik bir kurum kültürüdür”

Etik Haftası dolayısıyla düzenlenen ‘Kamu Yönetiminde Etik Davranış ve Değerler Eğitimi ve Etkinliği’nde bir konuşma yapan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Gökbel, “Bildiğiniz gibi Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak etik kültürünü daha fazla, daha geniş kitlelere, personelimize nasıl yayarız anlamında birçok çalışmamız olmuştu. Bu çalışmalarımızı yıl içerisinde ilçelere de taşıma suretiyle, oradaki personelimize de izlettirme amacındayız. Ben etiğin bir kurum kültürü olduğunu, belli ilkeleri olduğunu söylemek istiyorum. Ama tabi ki Taşkıner hocam gibi bu işin üstadı aramızdayken ben etikle ilgili fazla bir şey söylemeden sözü ona bırakıyorum” dedi.

Prof. Dr. Ketenci: “Dünya değişiyor ve değişen dünyanın içerisinde bildiğimiz, tanıdığımız kurallar, hayatımızı sürdürmemize yetmiyor”

Kamu Yönetiminde Etik Davranış ve Değerler Eğitimi etkinliğinde, bir etik söyleşisi gerçekleştiren Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taşkıner Ketenci, konuşmasının başında etik sözcüğünün 1990’lı yıllardan itibaren hayatımıza daha yoğun bir şekilde girmeye başladığından bahsederek, “Etik bir felsefe disiplinidir. Teorik felsefenin başlıklarından bir tanesidir.  Ama 1990’lardan itibaren bütün dünyada ve ülkemizde de yavaş yavaş adı anılır olmaya başlandı. Son 10-15 yıldır da çok popüler oldu. Dünya değişiyor ve değişen bu dünyanın içerisinde bildiğimiz, tanıdığımız kurallar, ölçütler, normlar bizim hayatımızı sürdürmemize yetmiyor” şeklinde konuştu.

“Bizler sadece birbirinden uzak mesafelerle ayrılmış varlıklar değiliz”

Prof. Dr. Ketenci gerçekleştirdiği söyleşisinde, etik sözcüğünün kullanılmaya başladığı dönemi anlatarak, felsefenin bir disiplini olarak etik kavramının, eylem nedir sorusuna yanıt verdiğinden söz etti. Prof. Dr. Ketenci insanları birbirinden ayıran şeylerin olduğu kadar, onları birbirine bağlayan şeylerin de var olduğunu dile getirerek “Bütün yaptıklarımız, eylemlerimiz, hareketlerimiz içerisinde acaba bizi birbirimize bağlayan şeyler nedir sorusuna odaklanırız. Bu salonda muhtemelen hiç Japon yok, hiç Alman yok, Fransız yok, Tibetli var mı aramızda? Yok. Bu salondakilerin hepsi üç aşağı beş yukarı birbirini tanıyan, aynı coğrafyanın insanları. Ama bu salonda birbirini tanıyan bu kadar insanı birbirinden ayıran ne kadar çok şey var düşünsenize. Sadece bizi birbirimizden ayıran şeyler mi var aramızda? Bizler sadece birbirinden uzak mesafelerle ayrılmış varlıklar mıyız? Değiliz. Bizi birbirimizden ayıran şeyler olduğu kadar, daha fazlasıyla bizi birbirimize bağlayan şeyler vardır. Değer felsefesi ve etik pragmatiği bizi birbirimize bağlayan ortak değerleri ele alır” diye belirtti.

“Önyargılarımızla etkili iletişim kuramayız”

Önyargıları ile yaşayan insanların, birbirleri arasında etik ilişkiler kuramayacağını vurgulayan Prof. Dr. Ketenci “Biz insanlardan dürüstlük bekleriz, siyasetçiden dürüstlük bekleriz, esnaftan dürüstlük bekleriz, Alman’dan dürüstlük bekleriz. Kim olursa olsun sözüne güvenilir insanları, namuslu insanları, aklı başında, olgun insanları, tutkusunu kaybetmemiş, heyecanlı insanları severiz. Felsefenin bir disiplini olarak etik bizi birbirimize bağlayan bu türden değerleri anlatır. Bütün bu değerleri öğrenen insan, büyün bu değerleri hayatına nakşetmeyi başarmış insanlara ulaşmaya çalışır. Önyargılarımızla yaşayarak birbirimizle aramızda etik ilişkiler kuramayız. Çünkü bir kişini ne giydiği, kafasına ne örttüğü, hangi dili konuştuğu, onun nasıl bir kişi olduğu hakkında fikir vermez bize” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Hasan Gökbel, Mustafa Kemal Çokakoğlu ve Hasan Gubaroğlu tarafından Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Taşkıner Ketenci’ye gerçekleştirdiği söyleşisinin ardından plaket ve çiçek takdiminde bulunuldu. Ayrıca programda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Şehir tiyatroları tarafından da ‘Etik Olmayan Davranışlar’ adlı tiyatro oyunu sahnelendi.

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36