ATİKE CEYLAN
Mersin’in Silifke İlçesine bağlı Senir Mahallesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “Tarımsal Nüfus Gençleşiyor” projesi kapsamında Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Silifke Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliği ve Silifke İlçe Ziraat Odası Başkanlığının destekleri ile açılan “Zeytin ağacı budama” sertifika töreni düzenlendi.
Düzenlenen törene Silifke Kaymakamı Şevket Cinbir, Ziraat Odası Başkanı Cafer Doygun, Silifke İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yusuf Gün, Senir Köyü Muhtarı Hasan Barut Daire Müdürleri ve Senir halkı katıldı.
Kaymakamı ve ilçe protokolünü misafir etmenin heyecanını yaşayan ve davetliler için yöre kültürünün yiyecekleriyle hazırlık yapan mahalle sakinleri ise misafirlere ikramlarda bulundular.
Mahalle kadınları kurdukları çadırda bazlama yapıp sıkma ikram etti. Kaymakam Cinbir, ocağın başına geçerek bazlama pişirip kadınlarla bir süre sohbet etti.
Kendileriyle ilgilenen ve sohbet eden Kaymakamı gören köylü kadınlar ise, “Allah kaymakam beyden razı olsun. Devlet büyüğü demedi bizlerle toprağın üzerine kurduğumuz kilimlerin üzerinde oturdu. Ne mutlu ki bize Silifke’de böyle bir idarecimiz var. Ne büyüklenme ve küçümseme gördük bizden biri gibi hissettirdi kendisini. Allah ondan razı olsun” dedi.
7 KÖYDE BUDAMA KURSU AÇILDI
Yoğun katılımla okul önünde gerçekleşen törenin açılış konuşmasını Silifke İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün yaptı. Müdür Gün, “Tarım Bakanlığı’nın yapmış olduğu, Genç Tarım İle Nüfus Gençleşiyor projesi kapsamında zeytin ağaçlarının budanması ile ilgili 7 köyde uyguladığımız toplam 140 çiftçimizi kapsayan projenin sertifika töreninde bulunuyoruz. Bu projede amaç yanlış budama kusurlarını ortadan kaldırarak, verim ve kaliteyi artıracak budama şekilleri çiftçilerimize anlatılmasıydı. 7 köyde başlattığımız bu projenin sertifika törenini burada gerçekleştiriyoruz. Kursa katılan arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.
MEYVELERDE BUDAMA VE KALİTE ÇOK ÖNEMLİ
Ziraat Odası Başkan Cafer Doygun ise, “İlçe Tarım Müdürlüğümüzün açmış olduğu zeytin budama kursuna katılanlar için sertifika töreni için bulunuyoruz. Bütün meyvelerde budama ve kalite çok önemli. Ağaca kıymazsanız verim alamazsınız. İlaçlama da çok önemli. Bu açıdan bu kursun yararlı olduğunu ve doğru bilinen yanlışları çözerek daha verimli bir şekilde budama yapılabilmesi sağlandı. Eğitimde emeği geçen arkadaşlara teşekkür ederim” diye konuştu.
TEKNİK BİLGİ VE TECRÜBE ÖNEMLİ
Kaymakam Cinbir ise, “Budama Kurs Sertifika töreninde bulunuyoruz, güzelliklere ve iyiliklere vesile olsun. Mühendislerin ve teknik ekiplerin sayesinde budama işinin nasıl yapıldığı tecrübe edildi. Teknik bilgi ve tecrübe önemli. Sizler yıllardır bahçelerde kazandığınız tecrübeler ile mühendislerin teknik bilgisi bir araya geldiğinde çok daha güzel sonuçlar ortaya çıkacak. Silifke’deki 7 köyde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz ve Silifke Halk Eğitim Müdürlüğü İş Birliği ile yürütülmüş olan bu kursların sonucunda düzenlenip kursiyerlere takdim edilecek belgenin arkasında böylesi bir kazanımı görüyorum. Bu kursa katılan kursiyerlerimizi tebrik eder, emeği geçen teknik arkadaşlara teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.
KAYMAKAMIMIZ KÖYÜMÜZÜ ŞENLENDİRDİ
Senir Köyü Muhtarı Hasan Barut ise, “köyümüzde böylesine bir kurs açan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederiz. Ayrıca sayın Kaymakamımız Şevket Cinbir’ e bizzat köyümüze gelerek belgeleri elleriyle dağıtması bizleri onure etti. Kendisinin halkın içinden birisi olduğunu biliyorduk. Bugün burada açılan bu kurs bizler için çok önemlidir. Doğru bildiğimiz bir çok yanlışı görme fırsatı bulduk. Bundan sonra daha kaliteli ve uzun ömürlü ağaçlar yetiştirip kaliteli ürün alacağımıza inanıyoruz” dedi.
Sertifika alan kursiyerler ise kendilerine böyle bir imkan sunulduğunu için emeği geçen herkese teşekkür etmeyi ihmal etmediler.