'Türkiye’nin en temiz denizine ve sahip olduğu 321 kilometre ile en uzun kıyı şeridine sahip olan Bölgemizde Anamur’dan Mersin’e kadar onlarca balık çiftliği kurulumu için yapılan planlar son aşamasına gelmiş bulunmakta.
Bir yandan nükleer santral ve çimento fabrikaları ile bölgemiz kirli teknolojinin olumsuzluklarını yaşamakta iken şimdi ise;Muğla bölgesinde bulunan balık çiftlikleri,o bölgede yarattıkları deniz kirliği nedeniyle artık üretim yapamamak yanında,çevresel tepkilerin yoğunlaşması üzerine girdikleri yer arayışında bölgemize yönelmiş durumda.
Kalkınmada birinci önceliği turizm olan bölgemizde balık çiftliklerinin kurulumu, denizi kirletmek,ekosistemi bozmak ,görsel çirkinlik yaratmak gibi birçok olumsuzlukları nedeniyle bölge halkının en önemli geçim kaynağı olan turizme, doğal ve tarihi sit alanlarına zarar verecek.2015 yılında Mersin kıyılarında ki dalışa yasak sahaların revizyonu amacıyla yapılan su altı çalışmaları sırasında Silifke İlçesi,Akdere mahallesi,Dana Adası üzerinde 274 adet çekek yeri belirlendi.Dana Adasının dünyada arkeolojik olarak kanıtlanabilen en büyük tersane olduğunu belirten araştırmacılar ,bu tersanenin M.Ö.1200’de Geç Tunç Çağı’ın da Kilikyalılar tarafından kullanıldığını düşündüklerini belirtiyor.Dana Adası dünyada çok ender bulunan tersaneye ev sahipliği yapıyor.Şimdi ise bölgemizde bulunan tüm doğal ve tarihi sit alanları gibi Dana Adasının da balık çiftlikleri ile kuşatılması tehlikesi kapımızda.
Balık çiftlikleri her geçen gün deniz ürünlerine yükselen talebi karşılamak için doğru bir yöntem mi,yoksa zaten kaynakları gittikçe azalan dünyamıza ve insan sağlığına yönelen yeni bir tehdit mi? Bu soruya bilimsel yanıtı tüm halkımızın davetli olduğu 18.07.2018 günü saat 17.00’da Silifke Göksu Otelde yapılacak panelde bilim adamları açıklama getirecek.
Ancak bilinmektedir ki;
Balık çiftliklerinde dar alanda sıkışmış halde bulunan balıklardaki hastalıklara karşılık önlem olarak kullanılan antibiyotik ve benzeri kimyasallar eko sitemde geri dönülmez hasarlara yol açıyor.
Çiftlik balıklarının bulundukları alana dışkılarını bırakmaları sonucunda,deniz yatağında biriken yoğun kirlilik ,deniz yaşamını olumsuz etkiliyor.
Sağlıklı olduğu için balık yiyoruz ama;Biyogüvenlik Kanunu ile GDO’lu hayvan yeminin serbest bırakılması ile birlikte ülkemizdeki çiftlik balıklarının yemlerinde de GDO olma ihtimali mevcut.
Her kirli sanayi yatırımı öncesinde olduğu gibi balık çiftliklerinin kurulabilmesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantıları yapılacak ve balık çiftliklerinin kaderini bu toplantı belirleyecek. Bu toplantıların ilki 19.07.2018 Perşembe günü saat 13.30’da Boğsak mahallesinde Gürbüzler Lokantasında yapılacak.Bizler, o toplantı yerine giderek,bölgemizde balık çiftlikleri istemediğimize ilişkin itirazımızı hukuk kuralları içinde en etkin şekilde ifade edecek ve tüm gücümüzle sonuna kadar Akdeniz’in sesi olacağız.
Çünkü bizler,Tanrı’nın şanslı çocuklarıyız.Akdeniz’in kıyısında doğup ,Akdeniz’in beyaz köpüklü sularında büyüyen “DENİZ’İN ÇOCUKLARIYIZ”.Ayağına deniz kestanesi batmadan büyüyenimiz var mıdır ? Ya da,denizden çıkmak bilmediği için anasından azar işitmeyenimiz. Silifke’nin o güzelim koylarında,uçsuz bucaksız Akdeniz’i seyredip,aşık olmayan,Anamur’un tertemiz denizinde ay ışığı ve yakamoz ile dans etmeyen var mıdır içimizde? Hiç ihanet etmiş midir,Akdeniz bize ? Bir gün bizi bağrına basmadığı olmuş mudur? Turizmcilere gelir kaynağı,balıkçılara geçim kaynağı,carettalara yuva,Akdeniz çocuklarına sağlık kaynağı ,şifa olmuştur.Denizi olmayan bir kente gittiğimizde ,koşa koşa dönüp, kokusunu içine çektiğimiz AKDENİZ,şimdi çığlık atıyor ve bizden,denizin çocuklarından yardım istiyor.
AKDENİZ’İN ÇIĞLIĞINA KULAK VERİN.'
CHP SİLİFKE İLÇE BAŞKANLIĞI----------------- Bünyamin Uçar
İYİ PARTİ SİLİFKE İLÇE BAŞKANLIĞI---- -----Ahmet Murat Metin.
SİLİFKE KENT KONSEYİ ------------------------Rıfat Karaduman
CHP SİLİFKE İLÇESİ KADIN KOLLARI ---------Şerife Yörükcü
CHP SİLİFKE İLÇESİ GENÇLİK KOLLARI--- ----Gülşah Yıldırım Genç
EĞİTİM-SEN SİLİFKE TEMSİLCİLİĞİ------------Aydın Aydın
EĞİTİM-İŞ SİLİFKE TEMSİLCİLİĞİ--------------Ahmet Yılmaz
TMMOB SİLİFKE ŞUBESİ ----------------------Emine Özge Bölge
ADD SİLİFKE ŞUBESİ-----------------------------Yüksel Bütün
TAŞUCU DOĞAL HAYATI KORUMA VE EĞİTİM VAKFI---------------------------------Mustafa Eyce
ÇYDD------------------------------------------------Hatice Tol
ALEVİ KÜLTÜR DERNEĞİ SİLİFKE ŞUBESİ----Celal Necati Üçyıldız
MİLLİ MERKEZ TEMSİLCİLİĞİ-------------------Ali Su
TAŞUCU TURİZM İŞLETMECİLERİ DERNEĞİ-İlker Bulundu
MERÇED SİLİFKE ŞUBESİ TEMSİLCİSİ--------Ayşe Doğan
MERÇED TAŞUCU ŞUBESİ TEMSİLCİSİ-------Turgut Altay
ATLAS TİYATRO TOPLULUĞU------------------Bülent Yasın Bal
POYRAZ DOĞA GEZGİNLERİ --------------Ümit Hamit Üçyıldız
SİYAH BEYAZ SANAT MERKEZİ ----------------Ahmet Çelik
DUVARSIZ SANAT MERKEZİ-------------Ahmet Gedik
ROCK JAZZ MÜZİK MERKEZİ-------------------Gökşin İlter