Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

1 Temmuz Pazartesi günü Taşucu Atatürk Anıtı önünde saat 18.00’da Anıta çelenk sunumu ile başlayan kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesini ile sürdü.

Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlandı

Günün anlam ve önemini belirten konuşmasını Taşucu Liman Başkanı Orhan Nas yaptı.

Nas konuşmasına, protokole ve katılımcılara hoş geldiniz diyerek başladı. Ve Denizcilik ve Kabotaj Bayramının 98. Yılının kutlandığını söyledi.

KABOTAJ KANUNU

Nas konuşmasının devamında; “Kabotaj Hakkı; bir devletin kendi karasularında deniz ticareti yapabilme özgürlüğünü, deniz ticareti yapma ayrıcalığının kendi vatandaşlarına verilmesidir. 1 Temmuz 1926 günü, yabancılara verilen kapitülasyonların sona erdiği gündür. Bu nedenle 1926 yılından beri bu anlamlı günü bayram olarak kutlamaktayız. Ülkemizde denizciliğin geliştirilmesini amaçlayan Kabotaj Kanunu ile bağımsızlığımız ve denizlerimizdeki hükümranlık haklarımız perçinlenmiştir. Bu bakımdan Kabotaj Kanunu, Türk denizciliğinin gelişmesi için büyük önem arz etmektedir.

HER YERDE EĞİTİM

Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar, başta gemi inşa, yat imalatı, tersanelerimizin geliştirilmesi, yolcu ve yük taşımacılığı, balıkçılık, limanların altyapılarının iyileştirilmesi, denizde çalışan gemi adamlarına eğitim verilerek yeteneklerinin arttırılması, gemi trafiğinde güvenli geçişin sağlanması için imkanlar ölçüsünde yatırımlar ve çalışmalar yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir.

TÜRKİYE BEYAZ LİSTEDE HER ZAMAN YERİNİ ALMIŞTIR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımızın son dönemde yaptığı önemli çalışmalar ile denizciliğin gelişmesi, teknolojik koşullara adaptasyonu ile birçok önemli adımlar atılmıştır. Dünyanın en prestijli memorandumları olan Paris Memorandumu ve Tokyo memorandumlarında Türkiye beyaz listedeki yerini korumuş ve dünyada Türk bayraklı gemilerin ticari itibarı ve imtiyazı artmıştır. Bakanlığımızın son dönemde oluşturduğu Gemi adamları bilgi sistemi, liman yönetim bilgi sistemi, amatör denizci bilgi sistemi, umurbey vatandaş portalı gibi geliştirilen sistemler ile vatandaşların iş ve işlemlere kolayca erişebilmelerini, işlemlerini kolaylıkla yapabilmeleri sağlanmıştır.

BAYRAĞIMIZ GURURLA DALGALANACAKTIR

Türk denizcileri her geçen gün daha da güçlenerek bayrağımızı, tüm dünya denizlerinde sonsuza dek şerefle, gururla dalgalandıracağına inancımız tamdır.

Konuşmama Ulu Önder Atatürk'ün "denizciliği Türkün milli ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız" sözleri ile son verirken, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ile anıyor ve 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj bayramınızı kutluyorum” dedi.

ÇELENK BIRAKILDI

Konuşmanın ardından Taşucu tarihi iskelesinden Deniz şehitleri anısına; Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Liman Başkanı Orhan Nas, Sahil Güvenlik Komutanı Batu Şengül ve Belediye Başkan Yardımcısı Osman Şen tarafından denize çelenk bırakıldı.

YAŞ PASTA KESİLDİ

Ardından Liman Başkanlığı önünde 98. Yıl anısına yaş pasta kesildi. Katılımcılara çeşitli ikramların da sunulduğu kutlamalar, akşam 20.00’da başlayan ve oldukça eğlenceli geçen yat gezisinin ardından sona erdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36