ÖZEL HABER: ATİKE CEYLAN
Organik solucan gübresi talep görüyor
Mersin’in Silifke ilçesinde solucandan üretilen organik gübre çiftçinin yoğun ilgisini çekiyor. Gübrenin sebze ve meyvede daha kaliteli ve daha uzun ömürlü üretime neden olması bölgede solucan gübresi kullanımının artmasına neden oluyor.
Mersin bölgesinde girişimci İş Adamı Oğuz Yüksel solucandan organik gübre üretmeyi denedi ve başardı. Oluşturduğu tesiste solucanlarla organik gübreyi üretiyor. Hızla büyüyen organik sektörde çiftçilerin desteğini alan Yüksel, gübrenin pazarında da sıkıntı yaşamıyor.
2 yıl önce 250 bin adet solucanla başlayıp, şu an 10- 12 milyon civarında solucana ulaştıklarının altını çizen Yüksel, “Aylık 12 ton solucan gübresi üretmekteyiz. Her türlü bitkide kullanabilen organik maddesi yüksek, içerisinde de diğer azot, fosfor ve fosat kaynağı bulunan %100 doğal olan tek organik materyal. Dünya pazarında da organik gübre kullanılmaktadır. Diğer kullanılan organik maddelerin hepsinde kimyasal maddeler az ya da çok miktarda bulunmakta. Bitkilerde kök gelişiminden, meyve tutumuna, ve meyvenin oluşumuna kadar her şeye etkili olan doğal, organik kaynak gübre. Biz bunu ürettik ve çok memnunuz. Önceleri Pazar sıkıntısı yaşarız diye düşünmüştük fakat bu sorunu kısa zamanda çözdük. Sadece yıl boyunca solucanların çoğalmasını bekledik. Biraz sabretmemiz gerekti. Sabrımızın karşılığını aldık. Mersin’de bölgesinde en büyük kapasiteli tesis biziz.Üretim alanımızı daha da geliştirmeyi düşünüyoruz. Çiftçiler yoğun talep gösterdi, artık gelip işletmemizden kendileri alıp gidiyor.
SOLUCAN ÜRETİMİ NASIL OLUYOR
Sürekli bir akış sistemi var. Bir de öbek mezar sistemi denilen bir sistem var. Sürekli akış sistemi biraz maliyetli, yeni başlayanlar için. Bu işi yapanlar genelde bunu ekstra ikinci ek bir iş olarak yapıyor. Ve insanlar dişinden, tırnağından arttırıp böyle bir tesis kurmak istiyorlar. Normalde 100 bin lira para harcayıp önce sürekli akış sistemini kuruyorlar. Biz bu 100 bin liraya tesisin tamamını yaptık. Öbek sisteminin birazcık işçiliği fazla, fakat hem solucanın içerisinde gezebilmesi için hem de organik madde miktarının ve solem sıvısı denen bir sıvı var solucanın içerisinde. Solem sıvısını tüm öbeğe bulaştırdığı için öbek sistemi bizlere daha mantıklı geldi.
ÖBEK SİSTEMİ UZUN SOLUKLU BİR SİSTEM
Biz ilk solucanı koyduktan bir sene sonra kesim yaptık. İlk gübremizi bir sene sonra aldık. Bir sene sonra aldık ama bir sene sonra her hafta kesim yaptık. İçerisinde solunum varlığı arttığı için normalde
250 bindi fakat 21 günde bir, hem kokon dediğimiz yumurtayı bırakıyor hem de o içerisinde kokondan çıkan solucanlar bir buçuk ay sonra kokon bırakmaya başlıyor. Yani yetişkin hale geliyor. Burası kuluçkahane olarak doğal ideal bir işletme. Biz burayı fabrika haline getirmeyi düşünüyoruz. Fabrikaya geçtiğimizde de tabiki sürekli akış sistemine geçeceğiz.
30 BİN LİRALIK YATIRIMLA BAŞLADIK
İşletme kirası, yerin gideri, hazırlanması hariç aslında çok fazlada bir maliyetimiz yok. Yani 250- 300 bin solucanla başladığınız takdirde 20-25 bin liralık bir yatırımla böyle bir işletme kurabilirsiniz. Ama 2 yıl hiç para kazanmayıp sürekli para harcamanız lazım. Ben solucan gübresi yapıyorum hemen başlayayım da para kazanayım diye bir şey yok. Biz ilk kesimimizi bir sene sonra yaptık. İki yıl boyunca yatırım yaptık. 2 yıl sonra da 2-3 aydan bu yana para kazanmaya başladık. Antep, Antalya, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Karaman, Kahramanmaraş’ta bizim bayilerimiz var artık. Biz buraya hem solucan satıyoruz hem de gübre satıyoruz. Son paketlenmiş haliyle.
BİR KİLO GÜBRE 2 LİRA
İnternetten aldığınızda kilosu 10 tl, fakat biz bedava verelim dedik olmadı. Niye olmadı? Çünkü bedava verildiği zaman insanlar kullanmak istemedi. Bizde 1-2 lirayla başladık. Şu an da kilosu 2 lira. %55 organik maddemiz var, potas %3, azot %2, fosfor %3 civarında. Yani şu anda ayda 12 ton üretiyoruz ve içeri de malımız yok.
NORMAL GÜBRE İLE ARASINDAKİ FARKI BİTKİNİN VERİMİ VE GELİŞİMİ GÖSTERİR
Bunun farkı içerisinde canlı bakteriler ve enzimler bulunduğu için güneşle birebir temas etmemesi gerekiyor. Yani toprağın bir santim altında kalması yeterli oluyor. En büyük faydası bitkide gelişim sağlaması. Diğer hayvan gübresi ile bunu kıyasladığımızda, bunun avantajları hayvan gübresine karşı biraz daha fazla. En azından hastalık etmenleri içermiyor. Asalak olarak yaşayabilen küçük gözle görülür parazitleri de içermiyor, hayvan gübresinde bunlar çıkabiliyor. Mesela eğer bir haftada bu gübrenin etkisi tarımda görülüyorsa, meyve ağaçlarının kök sisteminden kaynaklı sebepten dolayı ağaçlarda bir ayda falan etkisini görebiliyorlar. Biz mesela zeytin ağaçlarında deneme yaptık. Yeni dikilen zeytinde bile diğerlerini göre daha kısa sürede 10 santime yakın büyüme vardı ki hiç büyümemesi gereken kasım ayında. Normal dikimi yapılan bir kabak çevresini saracak kadar dalı uzatırken, solucan gübresiyle yetişen bir kabağın yaklaşık
Yine bir diğeri patlıcan, domates, salatalık sebzeleri, yine bunlarda da verim artışı ve bitkinin daha çabuk büyüyüp olgunlaşmasına şahit olduk. Özellikli yaz sıcaklarında çiçeklerin tutmaması gereken domatesler yeniden çiçek açtı. Bunun gibi bir çok örnek sayabiliriz. Zaten bu solucan gübresini bilenler bir daha vazgeçmiyorlar” dedi.