Akılcı ilaç kullanımı; Dünya Sağlık Örgütü tarafından “kişinin hastalığına ve bireysel özelliklerine uygun olan ilacı, uygun süre ve dozda, kendisine ve topluma en uygun maliyetle karşılaması” olarak tanımlanır. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, ilaçların % 50′sinden fazlası uygun olmayan şekilde; reçetelenmekte, sağlanmakta veya satılmaktadır.
Tüm hastaların yarısı da ilaçlarını doğru şekilde kullanamamaktadır.
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yanlış ve gereksiz ilaç kullanımı halk sağlığını etkileyen ciddi bir sorundur. Hasta olunduğunda ilaca ihtiyaç duyulup duyulmadığını ve kullanılacak ilacı doktor belirler. Hastanın kendi kendini tedavi etmeye çalışması ya da reçetede belirtilen miktarın dışında ilaç kullanımı, organlara ve sistemlere zarar verebilir. Doktor ve eczacının bilgisi dışında ilaç alınmamalı ve ilacın dozunda değişikliğe gidilmemelidir. Akılcı olmayan ilaç kullanımı hastaların tedaviye uyumunun azalmasına, ilaç etkileşimlerine, bazı ilaçlara karşı direnç gelişmesine, hastalıkların tekrarlamasına ya da uzamasına, advers olay görülme sıklığının ve tedavi maliyetlerinin artmasına neden olur.
“ Yapılan araştırmalar en çok antibiyotik ve ağrı kesicilerin bilinçsiz kullanıldığını gösteriyor.”
Akılcı olmayan ilaç kullanımının en önemli örneklerinden birisi de gereksiz yere antibiyotik kullanımıdır. Antibiyotikler, diğer etkenlerle oluşan enfeksiyonlarda işe yaramadıkları gibi gereksiz antibiyotik alımı antibiyotik direncine neden olabilir. Antibiyotik direnci, ihtiyaç duyulduğunda kullanılabilecek antibiyotik seçeneğinin kalmamasına neden olabilir. Bu durum, yalnızca antibiyotiği uygun olmayan biçimde kullanan kişi açısından değil, sonradan dirençli bakteriye yakalanma riski olan herkes için tehlike oluşturmaktadır.
Etkili Antibiyotikler Olmazsa…
Yoğun bakım, organ nakli, kanser kemoterapisi, yeni doğan bebeklerin bakımı veya protez ameliyatı gibi yaygın cerrahi işlemlerin uygulanmasının mümkün olamayabileceği; Enfeksiyon seyrinde, hastanede kalış süresinde ve hastalığa bağlı ölüm oranlarında artış olabileceği unutulmamalıdır.
Akılcı ilaç kullanımının toplumda yaygınlaşması konusunda herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir.
Silifke Kaymakamlığı İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak İlçemizde Akılcı İlaç Kullanımı konusunda davranış değişikliği oluşturmak ve Akılcı İlaç Kullanımı ile ilgili farkındalık, bilgi ve bilinç düzeylerini artırmak hedefiyle İlçemiz sınırları dahilinde bulunan ortaokul ve liselerde Aralık ayı içinde toplamda 1166 kişiye eğitim verilmiştir.