HABER: ATİKE CEYLAN
Silifke Anıt Meydanı’nda düzenlenen ve Ülkücü İşçiler Genel Merkezi tarafından hazırlanan
“Türkiye’de Kadın ve Çocuk İşçiler” konulu fotoğraf sergisinin açılış törenine Silifke Ülkü Ocakları Başkanı Murat Sezer, MHP Silifke ilçe Başkanı Levent Noğay ve yönetim kurulu üyeleri, Silifke Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Metin Araycı ve yönetim kurulu üyeleri, MHP Silifke Belediye Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaşta katılarak sergiyi izleme fırsatı buldu.
İki gün boyunca halka açık olacak olan sergide, küçük yaşta çalışma hayatına atılan çocuklar ve zorlu şartlarda çalışarak düşük gelir elde eden kadınların fotoğrafları yer aldı.
Silifke Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Metin Araycı’nın öncülüğünde açılan fotoğraf sergisinde kadınların ve çocukların çalışma hayatından fotoğraflar sergilendi.
Küçük yaşta çalışma hayatına atılan çocuklar ve zorlu şartlarda çalışarak ekonomik gelir elde etmeye çalışan kadınların fotoğrafları farkındalık yaratmak için önem arz eden cinstendi.
Silifke halkının yoğun ilgi gösterdiğini belirten Silifke Ülkücü İşçiler Derneği Başkanı Metin Araycı fotoğraf sergisiyle ilgili şunları söyledi
“ Amacımız okuması gereken çocuklarımızın ne zor şartlarda çalışmak zorunda kaldığına ve zor şartlarda çalışan, hatta çalışma hayatında yer bulamakta zorlanan kadınlarımızın durumuna dikkat çekmektir. Yoksulluğu en derinden hisseden kesimi çocuklar oluşturmaktadır. Çocuk gelişimi yoksulluk nedeniyle engellenmektedir. Çocukluk döneminde yoksulluk yaşayanların, gelecekte de yoksullukla karşılaşma riski yükselmektedir. Böylece bir kısır döngü oluşmakta yoksulluk gelecek kuşaklara aktarılmaktadır. Yoksul aileler çocukları gelir kaynağı ve sigorta olarak görmektedir. Bu amaçla çok çocuğu tercih etmektedirler. Çalışan çocuklar kısa dönemde bir çözüm yolu olarak sunulmaktadır. Ancak gelecek dönem için büyük sorunlar yaratmaktadır. Ayrıca çocuklar arasında da ayrımcılık yapılmakta kız çocukları eğitim almadıkları için yoksulluk riskiyle daha fazla karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu nedenle çocuk yoksulluğu kısır bir döngüye dönüşmektedir. Refah düzeyi en gelişmiş ülkelerde bile insanlar yaşam sürelerince yoksulluk sorunuyla kısa veya uzun dönemde karşılaştıkları görünmektedir. Yoksulluk çeşitli dönemlerde karşılaşılan bir sorun olduğu kadar toplumun çeşitli katmanları açısından da incelenmesi gereken bir sorundur. Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde yoksulluk sorunu özellikle yaşlılar, özürlüler, kadınlar ve çocuklar gibi gruplarda daha fazla yaşanmaktadır. Sosyal devlet bir toplumda daha fazla eşitlik yaratmak ya da var olan eşitsizlikleri ortadan kaldırmak için sosyal ve piyasa aktörlerinin olumsuz etkilerini yok etmeyi hedef alan bir devlet biçimi olarak tanımlanmıştır. Sosyal devletin önemli kuruluşlarından olan Sivil Toplum Kuruluşları farkındalık yaratmak zorundadır. Silifke Ülkücü İşçiler Derneği olarak Bizlerde Kadın ve çocuk işçiler konusunda farkındalık yaratmaya çalışacağız.” Dedi.
Orman işçisi olarak yıllarca çalıştığını belirten 82 yaşındaki Ayşe Yel, yıllarca dağlarda ağaç soyarak hayatını geçirdiğini, erkeklerden daha çok çalıştığını fakat hiçbir zaman hakkını tam almadığını belirterek, özellikle tarlada çalışırken çavuşların kendi emekleri üzerinden çavuş kesintisi yaptıklarını, bunun işverenden almaları gerektiğini söyledi.