BÜYÜKŞEHİR, DESTEKLERİYLE TARİHE IŞIK TUTUYOR

BÜYÜKŞEHİR, DESTEKLERİYLE TARİHE IŞIK TUTUYOR

BÜYÜKŞEHİR, DESTEKLERİYLE TARİHE IŞIK TUTUYOR

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kültürel mirası koruma bilinci içerisinde hareket ederek, 2017 yılında sürdürülen arkeolojik kazı ve yüzey araştırma çalışmalarına toplam 630 bin TL maddi destek sağladı.

 

Göreve geldiği günden bu yana tarihi kazıları destekleyen ve arkeolojik değerlerin gün yüzüne çıkmasına vesile olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2014 yılından bu yana kazılara verdiği maddi desteği sürdürmeye devam ediyor.

 

Tarihi çağlardan günümüze kadar taşınan arkeolojik değerlerin Mersin’e kazandırılmasına destek olmak amacıyla 2017 yılı içerisinde sürdürülen 7 farklı kazı noktasına toplam 630 bin TL maddi veren Büyükşehir Belediyesi sayesinde, tarih günışığına çıkmaya devam ediyor.

Verdiği maddi desteklerle tarihi değerlerin binlerce yıllık dokusunun korunmasını ve ortaya çıkarılmasını sağlayan Büyükşehir Belediyesi, Toroslar ilçesindeki Yumuktepe Höyüğü kazısına bu yıl 60 bin TL, Silifke Kalesi kazısı ve restorasyon çalışmalarına da 75 bin TL maddi destek sağlarken, Erdemli, Ayaş’ta bulunan Elaiussa Sebaste kazı çalışmalarına da bu yıl 75 bin TL maddi destek ile malzeme yardımı sunmaya devam etti.

 

Büyükşehir Belediyesi bu yıl Anemurium Antik Kenti’ne 30 bin TL, Mezitli İlçesi, Viranşehir Mahallesi’nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazılara 300 bin TL ve Silifke İlçesi’ne bağlı Uzuncaburç beldesinin doğusunda bulunan Olba Antik Kenti’nde 2017 yılı yaz dönemindeki arkeolojik kazılara da 60 bin TL maddi destek verdi.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ilk defa, Silifke ve Erdemli ilçeleriyle, bunların mahallelerini kapsayan ve Olba Territoriumu olarak da adlandırılan alandaki Antik Dönem Yerleşimleri Yüzey Araştırmalarına da 30 bin TL maddi destekte bulundu.

 

Soli kazısına 3 yılda toplam 1 milyon 254 bin TL destek

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin’in merkez Mezitli İlçesi, Viranşehir Mahallesi’nde yer alan ve Neolitik, Helenistik, Roma dönemleri gibi birçok medeniyetin izlerini taşıyan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde her yıl düzenli olarak devam eden kazılara, bu yıl da 300 bin TL’lik maddi destek verdi ve 3 yılda verdiği destek toplam 1 milyon 254 bin TL’ye ulaştı.

1999 yılından, 2015’e kadar sınırlı bütçelerle devam ettirilen, yerli-yabancı çok sayıda ziyaretçiye ev sahipliği yapan ve Dünya Kültür Mirası Listesi'ne aday olan Soli Pompeiopolis Antik Kenti’nde sürdürülen kazı çalışmaları, 2015 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekle bir ivme kazandı ve çok daha geniş alanlar bu sayede açılmaya başlandı. Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları sonucunda, sütunlu cadde kazılarında büyük ilerleme sağlandı ve kazı alanındaki çalışmalar 6 kat hızla ilerledi. Mersin Büyükşehir Belediyesi verdiği destekle Mersin’in tarihinin açığa çıkmasında çok büyük bir katkıda bulunurken, sürdürülen kazı çalışmaları sayesinde, Sütunlu Cadde’de Afrodit heykel parçası ve mimari buluntulara rastlandı.

 

Milattan önce 7 binli yıllarda ilk yerleşimin kurulduğu Toroslar İlçesi’ndeki Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılara Büyükşehir Belediyesi tarafından 3 yıl boyunca toplam 170 bin TL maddi destek sağlandı ve 2011 yılından bu yana devam eden Silifke Kalesi kazısına da 3 yılda toplam 200 bin TL maddi destek verildi.  Mersin Büyükşehir Belediyesi, Erdemli Ayaş’ta bulunan Elaiussa Sebaste kazı çalışmalarına malzeme desteği ile maddi destekte bulunurken, 2 yılda verilen toplam 150 bin TL maddi destek ile Elaiussa Sebaste kazılarındaki çalışmalar hız kazandı.

Ülkenin kültür turizmine katkı sağlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından Anemurium Antik Kenti’ne verilen destek ile Anadolu'daki en görkemli eserlerinden birisi olan Odeion yapısının rölövesi ortaya çıkarılırken, verilen destek sonucunda Anemurium Antik Kenti’nde bulunan Odeion için ülkenin kültür turizmine kazandırılması amacıyla büyük bir adım atılmış oldu.

2015 yılından bu yana Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla sürdürülen Olba kazılarına verilen destek ile de kazı çalışmaları havadan görüntü alınabilecek seviyeye gelirken, Büyükşehir Belediyesi’nin sponsorluğunda Türkiye’de ilk defa arkeolojik bir kazı fotoğraf yarışması düzenlendi ve Mersin arşivine önemli görseller kazandırıldı.

 

Silifke ve Erdemli ilçeleriyle, bunların mahallelerini kapsayan ve Olba Territoriumu olarak da adlandırılan alandaki Antik Dönem Yerleşimleri Yüzey Araştırmalarına Büyükşehir Belediyesi tarafından sunulan maddi destek ile Erdemli ve Silifke ilçeleri arasındaki dağlık bölgede, Antik Döneme ait yerleşimler, bunların oluşturdukları bölgesel yerleşim düzenlemesi ve bunun oluşmasında önemli bir rolü olan kırsal yerleşimleri ortaya çıkarabilmek amacıyla arkeolojik yüzey araştırmaları sürdürülebiliyor.

 

Ayrıca Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın başkanlığını yaptığı Mersin ve Çevresi Turizm Alanı Altyapı Hizmet Birliği (METAB) tarafından 2017 yılında Boğsak Adası Yüzey Araştırma çalışmaları için 50 bin TL, Silifke Deniz Altı Yüzey Araştırma çalışmaları için 50 bin TL, Aydıncık İlçesi Kelenderis kazı çalışmaları için 50 bin TL, Silifke Kalesi kazı çalışmaları için 50 bin TL ve Anemurium Antik Kenti çalışmaları için 50 bin TL olmak üzere toplam 250 bin TL katkı sağlandı.

Yangından sonra atıl vaziyette olan Köşekbükü Mağarası ve çevre düzenlemesi için de 500 bin TL maddi destek sağlanarak, mağara turizme açıldı.

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
banner36