Silifke'de hazırlanan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" tamamlandı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı, terk edilmiş av araçlarından ülkenin yıllık kaybının 13-15 milyon TL arasında olduğunu belirtti
Silifke'de su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri nedenlerle terk edilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla hazırlanan "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" tamamlandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı, Türkiye'nin terk edilmiş av araçlarından yıllık kaybının 13-15 milyon TL arasında olduğunu söyledi.
Çeşitli ebatlarda halat ve av araçları Taşucu Balıkçı Barınağında toplandı. Dalgıç Kadir Gürbüz, Silifke-Erdemli arasında çalışma yaptıklarını,
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen "Denizlerin Terk Edilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi" çalışmaları Mersin'in Silifke ilçesinde sonlandırıldı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Mersin İl Müdürü Arif Abalı, çalışmaların Silifke'de sonlandırıldığını belirterek, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından, su ürünleri avı sırasında; zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması, kullanım hataları veya benzeri nedenlerle denizlerde kaybolmuş ve terk edilmiş av araçlarının çıkarılması amacıyla, ülkemizde ilk defa tamamı kamu kaynağı kullanılarak 'Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi Projesi' 2014 yılında uygulamaya konuldu. Bu proje, balıkçılarımızın balıkçılık faaliyetinde bulunurken istem dışı çeşitli nedenlerle zemin yapısı, hava koşulları, ağ çakışması ve kullanım hataları nedeniyle koptuğu ve dipte kaldığı ağların yerlerinin tespit edilerek çıkarılması projesidir. Terk edilmiş av araçlarından ülkemizin yıllık kaybı 13-15 milyon TL arasındadır. Dünyadaki av araçlarından yüzde 8-12'si denizlere terk ediliyor. Proje ilimiz ile birlikte Hatay, İzmir, İstanbul, Balıkesir ve Sinop'ta yürütülmektedir" dedi.
25 Lokasyon Belirlendi
Mersin'de 2015 yılında, kayıp av araçlarının kesin yerlerinin ve miktarlarının belirlenmesi için balıkçılar ile yüz yüze görüşmeler yaptıklarını belirten Abalı, Erdemli Balıkçı Barınağı ile Silifke ilçesi Yeşilovacık Beldesi Kurtburnu Bölük Adası arasında kayıp av araçlarının yoğun olarak bulunduğu 25 lokasyon belirlendiğini kaydetti.
Proje kapsamında 2015 yılında yapılan saha çalışmalarında 25 lokasyonda 250 bin metrekare alan taranarak 2 bin
Taşucu Balıkçı Barınağı'nda düzenlenen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Yardımcısı Mevlüt Göksu, şube müdürü Mustafa Zayim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Silifke İlçe Müdürü Yusuf Gün de katıldı.